2022-01-06 08:14:10• hírek • Bede Emőke

Ingyenes segélyhívón lehet jelenteni a gyermekbántalmazást

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A Különleges Távközlési Szolgálat (STS) szerdán közleményben tudatta, hogy beüzemelték a 119-es segélyhívót, melyen keresztül a gyerekekkel szembeni visszaéléseket, bántalmazásokat vagy hanyagságot lehet bejelenteni. A telefonszám minden vezetékes- vagy mobilhálózatból ingyenesen hívható, a vonal másik végén pedig a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság (DGASPC) munkatársai fogadják majd a bejelentéseket a nap bármely órájában.

A STS a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok 47 székhelyén két-két telefonközpontot állított fel erre a célra, összesen tehát 94-et. Amennyiben az 119-re válaszoló szociális gondozó úgy ítéli meg, hogy a rendőrség vagy a mentők azonnali beavatkozása szükséges, a hívást átirányítja az 112-re.  Eltűnt gyermek esetén a rendőrség a Ro-Alert rendszert is bevetheti, amelyet szintén a STS kezel – derül ki a tájékoztatásból. A 119-et tárcsázhatja maga a bántalmazásnak kitett gyermek, de azoktól is várják a bejelentéseket, akik nem elszenvedői az abúzusnak, csupán tudomásuk van ilyen helyzetről, tehát akár egy barát, rokon vagy szomszéd is élhet e lehetőséggel.


A szolgáltatás értelemszerűen Szatmár megyében is elérhető, a vonal másik végén a Szatmár Megyei DGASPC munkatársai fogadják a hívásokat, s amennyiben a helyzet úgy kívánja, akkor az igazgatóság egy, már működő mobil egysége kivonul a helyszínre és azonnali támogatást nyújt a sértettnek – erről már a megyei tanács számolt be közösségi oldalán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: